Neix el projecte PrevenSI per col·laborar en la prevenció dels abusos sexuals sobre la infància
Impulsat per INTRESS, FUNDACIÓ IRES i l’INSTITUT DE PSICOLOGIA FORENSE amb l’objectiu de sumar esforços en la lluita contra l’abús sexual infantil.
S’estima que fins a un 5% d’homes joves i adults presenten pensaments, desitjos, fantasies i/o conductes d’abús sexual infantil.
L’experiència internacional mostra que la intervenció preventiva sobre les persones que potencialment poden cometre abusos sexuals és efectiva i evita la reincidència.
PrevenSI és un nou recurs especialitzat per a la prevenció de l’abús sexual infantil (ASI). Es tracta d’un projecte innovador que neix de la unió entre l´INSTITUT DE PSICOLOGIA FORENSE, l’INSTITUT INTRESS i la FUNDACIÓ IRES, i com a conseqüència d’un llarg període d’anàlisi del problema i les possibles estratègies per a poder-hi intervenir. Els i les professionals promotors manifesten que la prevenció de l’abús sexual infantil és “una responsabilitat col·lectiva, que demana la implicació activa de tota la societat”.
En l’actualitat, entre un 10% i un 25% de la població ha estat víctima d’abusos sexuals en la infància. A més, un 44% dels infants que han estat víctimes d’aquesta violència sexual l’han patit de forma reiterada. La realitat dels abusos intrafamiliars posa de manifest que només s’acaben coneixent al voltant del 50% d’aquests, i només se’n denuncia, aproximadament, un 15% del total dels abusos.
La prevenció de l’abús sexual infantil és “una responsabilitat col·lectiva, que demana la implicació activa de tota la societat”
PrevenSI aborda la realitat que se’n deriva de la pedofília i la pederàstia, unes de les causes més importants de la violència sexual contra els nens, les nenes i els adolescents. Les eines amb què desplegarà la seva activitat estaran organitzades i coordinades mitjançant una plataforma web especialitzada que es presentarà al setembre d’enguany. Aquesta web disposarà de varis recursos tals com una línia d’atenció online i telefònica entre d’altres. També està previst el desplegament simultani d’una campanya de sensibilització ciutadana amb spots de vídeo i suports diversos.
PrevenSI oferirà orientació i recursos preventius a persones preocupades o coneixedores de casos d’ASI. També oferirà atenció i derivació a pedòfils, usuaris d’imatges sexualment abusives (pornografia infantil) o persones que hagin realitzat comportaments d’ASI o similars. També proporcionarà suport i formació per la prevenció de l’ASI a professionals que treballen o atenen a nenes i nens o adolescents.
PrevenSI vol aconseguir els seus objectius amb accions adreçades a cadascun dels àmbits a on la intervenció ha demostrat una màxima eficàcia, tals com:
- Sensibilització i detecció primerenca de l’ASI. Facilitar informació especialitzada sobre el problema i les solucions per l’abordatge de l’ASI, la pederàstia i la pedofília.
- Informació i formació: a la comunitat però també als i les professionals.
- Consultoria, supervisió i capacitació: a organitzacions i professionals del camp jurídic, psicològic, mèdic, etc…
- Suport i atenció o derivació pel tractament per a víctimes (directes i indirectes)
- Atenció i derivació a persones que presenten trastorns de preferència sexual cap als infants o adolescents I/o que hagin realitzat comportaments d’ASI o similars.
Una aliança de llarg recorregut
L’INSTITUT DE PSICOLOGIA FORENSE, IPF (www.ipforense.com) és un Institut format per psicòlegs clínics, forenses i criminòlegs de llarga trajectòria professional, docent i de recerca que ofereix serveis d’assessorament judicial, intervenció específica sobre la delinqüència sexual i altres tipus de comportaments violents, així com formació professional especialitzada.
L’INSTITUT DE TREBALL SOCIAL I SERVEIS SOCIALS, INTRESS (www.intress.org) és una associació sense ànim de lucre amb 35 anys d’experiència i declarada d’Utilitat Pública. INTRESS atén a persones en risc d’exclusió social, garantint l’exercici dels seus drets des de l’inici fins al final del seu recorregut vital. L’entitat gestiona serveis socials focalitzant el seu treball en quatre àrees d’especialització: persones grans; salut mental; infància, adolescència i família; igualtat i violències masclistes.
A la FUNDACIÓ IRES (www.fundacioires.org), des de fa 50 anys acompanya famílies a través d’un equip de professionals especialitzats en l’àmbit social, psicològic i educatiu, amb la mirada posada en un objectiu comú: veure la vulnerabilitat com una oportunitat de canvi vital. Amb aquest esperit, compta amb una llarga trajectòria en la creació i implementació de serveis per a l´abordatge de les violències.
Entitats col·laboradores




