Infografies
Recursos pràctics
Material útil en períodes de confinament
Infografia: Mesures de prevenció durant un confinament
(obrir el desplegable per descarregar en diferents idiomes)
- Alemany / Deutsch: “Wie können wir die Sicherheit erhöhen und sexuellen Missbrauch von Kindern während des Lockdowns verhindern?”
- Anglès / English: “How can we enhance safety and prevent child sexual abuse during the lockdown?”
- Àrab / كيف يتم تعزيز الأمن والوقاية من العنف الجنسي ضد الأطفال أثناء الحجر الصحي؟ : عرب
- Basc / Euskera: “Nola handitu daiteke segurtasuna eta haurren kontrako biolentzia sexuala sahiestu konfinamendua irauten duen bitartean?”
- Català: “Com augmentar la seguretat i prevenir la violència sexual infantil durant el confinament?”
- Espanyol / Español: “¿Cómo aumentar la seguridad y prevenir la violencia sexual infantil durante el confinamiento?”
- Francès / Français: “¿Comment renforcer la sécurité et prévenir la violence sexuelle sur les enfants pendant le confinement?”
- Gallec / Galego: “¿Cómo aumentala seguridade e previr a violencia sexual infantil durante o confinamento?”
- Italià / Italiano: “Come aumentare la sicurezza e prevenire la violenza sessuale infantile durante il confinamento?”
- Portuguès / Português: “Como aumentar a segurança e prevenir a violência sexual infantil durante o confinamento?”
- Romanès / Românesc: “Cum poate fi crescuta siguranța copiilor și cum pot fi prevenite abuzurile sexuale împotriva lor în perioada de carantină?”
- Rus / русский: “Как укрепить безопасность и предупреждать сексуальное насилие над детьми в течении режима изоляции?”
- Xinès / 简体中文: “怎样增加安全性并预防儿童性暴力?”
- Mossos d’Esquadra: Consells de seguretat per a víctimes de violència masclista, domèstica, persones amb discapacitat, menors i persones grans en situació de confinament domiciliari (feu clic aquí)
Altres recursos
- “Com detectar i protegir el vincle” – Núria Iturbe a les IV Jornades Maltractament Fundació Germina (haced click aquí)
- Contes i recursos per a infants i adolescents (feu clic aquí)
- Recomanacions i pautes davant el Material d’Explotació Sexual Infantil (feu clic aquí)
- PymTalks (podcast): “La violència sexual i el perfil psicològic del delinqüent sexual” (feu clic aquí)
Experiència internacional
A nivell internacional, existeixen algunes experiències focalitzades en fer un abordatge directe sobre els potencials abusadors així com de suport a la comunitat. Al Regne Unit, Holanda i d’altres països europeus està actiu el programa de prevenció anomenat “Stop it Now!”, mentre que a Alemanya hi ha el Projecte Dunkelfeld que ha desenvolupat un programa de tractament de la pedofília molt innovador.
El programa Stop it Now! al Regne Unit funciona des de 2002 i té diverses línies d’actuació preventiva: mitjançant una plataforma web proporcionen informació, educació i formació, així com ajuda i suport telefònic confidencial a víctimes, abusadors i entorn familiar i professional. Des de la seva posada en marxa, han rebut més de 30.000 trucades de 14.500 persones, de les quals el 38% eren persones preocupades per la seva pròpia conducta sexual com ara consum abusiu de material d’abús sexual per Internet o altres comportaments delictius. Les consultes augmenten any rere any, amb una mitjana de 350 trucades mensuals. Estudis independents conclouen que aquest programa té un impacte positiu sobre els seus usuaris, traduint-se en una reducció efectiva del risc d’abús sexual infantil gràcies a les ajudes proporcionades per aquests serveis i, en conseqüència, Stop it Now! serveix per la prevenció de noves víctimes.
Una altra de les iniciatives pioneres és el Projecte Dunkelfeld, que funciona des de 2005 a Alemanya. Aquest servei, vinculat a un dels hospitals psiquiàtrics mes important de Berlín, ofereix tractament gratuït i confidencial a persones que busquen ajuda terapèutica per a controlar el seu desig i preferència sexual pels nens i/o adolescents. Fins el moment, més de 9.500 persones d’aquell país han contactat amb aquest recurs per demanar ajuda. Els resultats preliminars indiquen que aquest tipus de tractament incideix sobre els factors de risc relacionats amb l’ASI que presenten aquestes persones.